Metallspån

Företaget

Ett äkta familjeföretag

Företaget startades på 1950-talet av Evert Larsson och slutet av 60-talet gick sönerna Bo, Roland och Tomas in i företaget. Sedan 2011 drivs företaget av tredje generationen, kusinerna Peter, Mattias, Andreas, Alexander och Pauline samt av Alexanders fru Sofie. Sedan starten har inriktningen hela tiden legat på legotillverkning i sektorn skärande bearbetning, företrädesvis i mindre och medelstora serier. Vi lägger stor vikt vid att hålla leveranstiderna. Och innan leverans sker en noggrann produktkontroll.
Basen i vår maskinpark består av CNC-styrda verktygsmaskiner, där det senaste tillskottet är Star SR-32JN, en längdsvarv med 3 meters stångmagasin. Arentorps Legoindustri  sysselsätter för närvarande 17 personer och vi arbetar ständigt med att anpassa oss efter marknadens krav. Vi är kvalitetscertifierade enl. ISO 9001:2015 med tillägget för miljö ISO 14001:2015.

Här kan du läsa vår policy
Här kan ni ladda ner våra ISO certifikat


Företagsledning

Pauline Lundgren, VD

Pauline Lundgren

VD / Ekonomi / Produktionsplanerare

+46 (0)512-782251 pauline@arentorpslego.se

Andreas Larsson

Vice VD / Kvalitet / Personalansvarig / Produktionsledare

+46 (0)512–78 22 54 andreas@arentorpslego.se

Alexander Larsson

IT-ansvarig / Marknadsföring / Produktionsledare

+46 (0)512–78 22 53 alexander@arentorpslego.se

Mattias Larsson

Kund- försäljningsansvarig / Produktionsledare

+46 (0)512–78 22 55 mattias@arentorpslego.se

Peter Larsson

Teknisk inköpare / Produktionsledare

+46 (0)512–78 22 56 peter@arentorpslego.se

Sofie Larsson

Leverans / Miljöansvarig

+46 (0)512–78 22 52 sofie@arentorpslego.se

Historia och verksamhet

Grundaren Evert Larsson arbetade i sin ungdom hos Bröderna Larssons i Arentorp och bodde hos Sven Svensson, där Conny Evertsson med familj bor idag, (sedermera Hasselplan). I ett uthus började Evert med svarvning. 1953 köpte han Kittlaremossen 4:1, där företaget fortfarande ligger, av Karl Movitz. Fastigheten bestod av bostadshus, ladugård och diverse uthus. Till fastigheten hörde dessutom sju tunnland åker, där bland annat den nya fotbollsplanen nu ligger. I ett av uthusen startade Evert en liten verkstad där han svarvade och reparerade diverse olika saker samtidigt som han drev jordbruk med några mjölkkor, höns och grisar.

I mitten av 50-talet kom han i kontakt med en ingenjör vid namn Herman Krefting som hade börjat tillverka släpvagnskopplingar till lastbilar. Detta föranledde en liten tillbyggnad till verkstaden. 1967 gjordes en lite större tillbyggnad. Samma år dog Everts hustru Tora, bara 52 år gammal. I samband med bodelningen sönerna Bo, Roland och Tomas in i firman. Evert Larssons Mekaniska Verkstad blev nu Evert Larsson & Söner Mekaniska Verkstad HB.

Företaget växte hela tiden med fler och större beställningar från Släpvagnskopplingar i Vänersborg. Även andra produkter tillverkades, till exempel hydraulcylindrar till AB Hüllert i Nossebro. Man hjälpte också till med att bygga om tråddragningsmaskiner till Dahréntråd i Jonslund. 1980 gjordes den sista tillbyggnaden till verkstaden som den ser ut idag. Efter den ombyggnaden var målet att utöka verksamheten med ytterligare kunder och som av en händelse kom då en förfrågan från Kjellströms Mekaniska i Kvänum om vi kunde ta över deras skärande bearbetning.

1992 drabbades företaget av ett hårt slag. I den extrema lågkonjunktur som då inträffade beslöt VBG-Produkter att ta hem all tillverkning och Evert Larsson & Söner Mekaniska Verkstad var tvunget att gå i konkurs. Detta för att i första hand bli av med kostnaderna och skyldigheterna mot de anställda.
Eftersom företaget var ett handelsbolag fick företaget sedan bära med sig övriga skulder i nästa bolag som omgående startades upp under namnet Arentorps Legoindustri HB. Företaget drevs som handelsbolag fram till 2007 då det ombildades till AB och redan då började man planera för ett generationsskifte som genomfördes 2011. Idag har företaget ett trettiotal olika återkommande kunder från flera olika branscher runt om i Sverige.